14 april 2023

Zeldzame doorhaling beursnoteringen

De Amsterdamse beurs zet vandaag een zeldzame stap. Ze kondigt aan de notering van zes beursfondsen door te halen als ze er niet voor begin november in slagen om alsnog een gecontroleerde jaarrekening te overleggen. De bedrijven zitten om die reden al twee jaar op het strafbankje van de beurs. Sinds de invoering van de maatregel van het strafbankje in 1981 heeft dit nog nooit plaatsgevonden. Het gaat om de ladderfabrikant Alumexx, vastgoedinvesteerder Bever Holding, houdstermaatschappij Lavide, kaartenmaker Geojunxion, duurzame investeerder New Sources Energy en ontwikkelaar van CO2-projecten DGB.

Zonder uitzondering gaat het hierbij om kleine beursfondsen, waarbij voor Lavide geldt dat zij zelfs te boek staat als het kleinste beursfonds in Amsterdam. Niet zelden zijn zij ooit via de korte route van een reverse listing naar de beurs gekomen. Allemaal slagen ze er vooralsnog niet in om een gekwalificeerde accountant te vinden die hun jaarrekening wil en mag controleren. Hetzelfde geldt voor de investeringsmaatschappijen Value8, MKB Nedsense en digitale uitgever IEX-Group, drie verwante beursfondsen die eveneens de boodschap hebben gekregen dat de notering dreigt te vervallen, maar nog wel iets langer hebben om alsnog met een jaarrekening te komen.

Het onderliggende kernprobleem is dat er in Nederland te weinig accountants zijn die de jaarrekeningen van beursfondsen mogen controleren. Een signaal dat Den Haag zich ook zou mogen aantrekken, volgens betrokkenen. Ook klinkt het geluid dat het op de weg van de beurs zou liggen om te bemiddelen tussen de beursfondsen en de zes bevoegde accountantskantoren (PwC, EY, Deloitte, KPMG, Mazars en BDO). De beurs laat weten het probleem duidelijk voor ogen te hebben, maar geeft aan dat het primair aan de accountants is om een beursfonds al dan niet als klant te accepteren.

Vooruitlopend op het schrappen van de notering kijken veel van de bedrijven al naar alternatieven. Vaak komt dan het idee voorbij om te verhuizen naar een door Euronext gerunde groeimarkt. Voordeel is dat daar de eisen voor de controle van de jaarrekeningen minder streng zijn. Nadeel is dat er in Amsterdam niet (meer) zo’n groeimarkt is en een verhuizing naar bijvoorbeeld Dublin of Parijs dan noodzakelijk is. In november zal duidelijk worden waar de bedrijven uiteindelijk voor kiezen.

De al genoemde investeringsmaatschappij Value8 heeft ondertussen al een alternatief gevonden. Ze koos ervoor om een Portugese accountant haar jaarrekening te laten controleren. En hoewel dit op kritiek van Nederlandse koepels van beleggers en accountants stuit – dit zou ten koste gaan van de kwaliteit van de controle – is ondertussen duidelijk dat Euronext deze route wel accepteert. Mogelijk dat daarom ook andere bedrijven voor dit pad zullen kiezen.