7 oktober 2023

Tjerk Westerterp overleden

Op 92-jarige leeftijd is vandaag Tjerk Westerterp, de eerste directeur (1978-1992) en grote pionier van de in 1978 opgerichte Amsterdamse optiebeurs, overleden. De Amsterdamse beurs heeft heel veel te danken aan deze oud-politicus, die na een loopbaan van 15 jaar in Den Haag aan de slag gaat met iets geheel nieuws: het aan de man brengen van opties. Waar hij eerder als minister van Verkeer en Waterstaat ondanks verzet in betrekkelijk korte tijd de helmplicht en de verplichte autogordel introduceert, vergt de introductie van opties een langere adem. Niemand in Nederland kent opties en het duurt vijf jaar voordat het grote publiek het nieuwe product en daarmee de nieuwe beurs geleidelijk gaat omarmen.

Om dat te bereiken heeft hij met zijn team overal in het land het optie-evangelie verkondigd. Er is geen Van der Valk-hotel waar geen lezing is gegeven. En ook is hij in die beginjaren vrijwel wekelijks te gast in het Stan Huygens Journaal, de veelgelezen society-rubriek in De Telegraaf. Later – toen opties meer en meer een succes werden – verhoogt hij de naamsbekendheid van de optiebeurs nog verder door middel van sportsponsoring. Zo prijkt de naam van de nieuwe beurs niet alleen op de shirts van voetbalclub Roda JC, maar is de optiebeurs ook actief als sponsor in de tenniswereld en de paardensport. Zelfs Johan Cruijff wordt op een zeker moment door hem ingehuurd om promotie voor de optiebeurs te maken.

Westerterp staat als roerganger van de nieuwe beurs bekend om zijn ‘spaghettistrategie’. Je gooit een bord spaghetti tegen de muur en kijkt wat er blijft hangen. Niet alles blijft natuurlijk hangen. Zo slaagt het aanvankelijke plan om van de optiebeurs een Europese beurs te maken helaas niet. De tijd is eind jaren zeventig simpelweg nog niet rijp voor zo’n grensoverschrijdend initiatief. Wat wel blijft hangen is zijn idee voor een graadmeter om indexopties op te kunnen verhandelen. Hij bedenkt dit begin jaren tachtig tijdens een treinreis van Luxemburg naar Luik op de achterkant van een sigarendoosje. Deze graadmeter groeit later uit tot de nationale barometer van de Nederlandse economie en kennen we tegenwoordig allemaal als de AEX-index. Dit is ongetwijfeld het bekendste voorbeeld van de grote nalatenschap van Tjerk Westerterp voor de Amsterdamse beurs en daarmee zijn blijvende invloed op het financiële landschap van Nederland.