Stier terug op Beursplein
Na een reparatie keert het bekende bronzen beeld van de stier weer terug voor de ingang van de Amsterdamse beurs. De stier, die er in 2012 in het geheim werd neergezet door de Italiaans-Amerikaanse kunstenaar Arturo di Modica (1941-2021), brak eind 2019 bij werkzaamheden een poot. Het teruggekeerde beeld is een replica van de ‘Charging Bull’, zoals de kunstenaar die in 1989 – eveneens in het geheim – bij de beurs in New York plaatste.
De keuze voor Amsterdam was niet toevallig. De Amsterdamse beurs maakte op dat moment onderdeel uit van het transatlantische beursconcern NYSE Euronext. En als bakermat van de mondiale aandelenhandel mocht een stier in Amsterdam niet ontbreken. Net als in New York groeit de stier hier al snel uit tot een toeristische trekpleister. En net als destijds op Wall Street – kort na Zwarte Maandag – wilde Di Modica hiermee in het moeizame beursjaar 2012 een positieve boodschap uitdragen op het Beursplein: blijf positief in tijden van crisis!
De stier staat vooral in Angelsaksische landen bekend als symbool voor een periode van optimisme en koersstijgingen op de beurs (bull market). Vaak wordt hij vechtend afgebeeld met een beer, die op zijn beurt staat voor een periode van pessimisme en koersdalingen op de beurs (bear market). De analogie daarbij is dat een stier in een gevecht de beer (lees: de lage beurskoersen) met zijn hoorns omhoog werpt, terwijl de beer de stier (lees: de hoge beurskoersen) met zijn klauwen naar beneden probeert te duwen. Al strijdend staan ze samen symbool voor het (sterk) op en neer gaan van de markt. In die zin wijkt deze symboliek af van Mercurius, het eeuwenoude beeldmerk van de Amsterdamse beurshandel, dat symbool staat voor evenwichtige koersen en een stabiele markt.