21 september 2021

Popmuziek terug op Beursplein 5

Universal Music Group (UMG), één van de grootste muziekbedrijven ter wereld, krijgt vandaag een notering aan de Amsterdamse beurs. Initiatiefnemer van de beursgang is Vivendi, het in Parijs genoteerde moederbedrijf van UMG. Het Franse mediaconglomeraat probeert met de afsplitsing een betere waardering van UMG te realiseren. En niet zonder resultaat, de beursgang is een groot succes, met direct flinke koersstijgingen en een totale beurswaarde van ruim € 45 miljard na de eerste beursdag.

Daarmee is het meer waard dan Vivendi zelf en bovendien ook één van de grootste beursgangen in Amsterdam sinds jaren. De verklaring voor het grote succes is volgens kenners simpel: na een moeilijke periode met sterk dalende omzetcijfers als gevolg van de terugloop van de cd-verkoop is de muziekindustrie met de opkomst van de streamingsdiensten en met sterk stijgende omzetcijfers weer helemaal terug en daardoor lucratief voor beleggers.

Er worden geen nieuwe aandelen uitgegeven. De beursgang beperkt zich tot het naar de markt brengen van 60 procent van de bestaande aandelen. Goed beschouwd gaat het om een terugkeer van popmuziek op Beursplein 5. Polygram, het voormalige Nederlandse muziekconcern, waarvan de activiteiten na een overname eerder via een omweg bij UMG zijn terechtgekomen, had tussen 1989 en 1998 namelijk ook al een zelfstandige notering op het Damrak. En het zijn niet de minst populaire artiesten uit binnen- en buitenland die met beursgang van UMG indirect (weer) een connectie met de Amsterdamse beurs krijgen. Wat te denken van artiesten en bands als Lady Gaga, Rihanna, Billie Eilish, Kensington, de Rolling Stones, U2 en Abba?