Nieuwe geschiedenis

 • 2020
 • 2019
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 29 mei 2020

  Douwe Egberts voor derde keer naar beurs

  Douwe Egberts, inmiddels onderdeel van het Amerikaans-Duits-Nederlandse fusiebedrijf JDE Peet’s, maakt voor de tweede keer haar rentree op de Amsterdamse beurs. In 1982 maakte het koffiebedrijf haar debuut op Beursplein 5. Omdat het toenmalige Amerikaanse moederbedrijf – het latere Sara Lee – kort daarna besloot het bedrijf weer van de beurs te halen duurde de eerste kennismaking met de beurs slechts tot 1984. 

  lees verder…
  JDE-Peets, bekend als Douwe Egberts, voor derde keer naar de Amsterdamse beurs
  12 maart 2020

  Schorsing gongceremonie

  Als gevolg van de uitbraak van het corona virus schrapt de Amsterdamse beurs de dagelijkse gongceremonie voorlopig. Ook sluit het bedrijf de deuren voor bezoekers. De beurshandel gaat wel door, met zeker in het begin van de crisis ongekende drukte en koersdalingen tot gevolg.

  Schorsing gongceremonie in verband met uitbraak corona virus
  21 februari 2020

  CM.com alsnog naar de beurs

  Nadat het Bredase technologiebedrijf CM.com in oktober 2019 vanwege tegenvallende marktomstandigheden en onvoldoende belangstelling op het laatst een geplande beursgang moest afblazen, maakt het vandaag alsnog zijn debuut op de Amsterdamse beurs. CM.com, dat zijn geld grotendeels verdient met het verzorgen van klantencontacten voor bedrijven als IKEA en Albert Heijn via Sms en Whatsapp, wil met de beursgang groeikapitaal ophalen voor de (door)ontwikkeling van nieuwe activiteiten, zoals het verzorgen van kaartverkoop voor grote evenementen en betaaldiensten via de mobiele telefoon.

  lees verder…
  Technologiebedrijf CM.com gaat alsnog naar de Amsterdamse beurs
  30 januari 2020

  Recyclingbedrijf Renewi naar Amsterdamse beurs

  De Brits-Nederlandse afvalwerker Renewi krijgt een notering op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf, dat in 2016 is ontstaan uit een fusie tussen het Britse Shanks en het Nederlandse Van Gansewinkel, heeft al een notering op de beurs van Londen. Er worden geen nieuwe aandelen uitgegeven.

  lees verder…
  Recyclingbedrijf Renewi (fusie van Shanks en Van Gansewinkel) gaat naar de beurs
  21 november 2019

  Beurstrommeldag 2019

  Ook dit jaar zet de Amsterdamse beurs de eeuwenoude traditie van het Beurstrommelen weer voort. Net als in 2018 herdenken trommelende Amsterdamse schoolkinderen hiermee dat een oplettende weesjongen tijdens de Tachtigjarige Oorlog een Spaanse aanslag op de Beurs van Hendrick de Keyser wist te voorkomen.

  Beurstrommeldag 2019
  7 november 2019

  Beursnotering Aedifica in Amsterdam

  Het Belgische vastgoedfonds Aedifica, dat al sinds 2006 genoteerd is in Brussel, krijgt vandaag een tweede notering op Euronext Amsterdam. Aedifica, dat gespecialiseerd is in zorgvastgoed voor senioren, wil met de notering op de Amsterdamse beurs bijdragen aan verdere groei en zichtbaarheid op de Nederlandse markt, maar geeft geen nieuwe aandelen uit.

  Belgische vastgoedfonds Aedifica, specialist in zorgvastgoed voor senioren, naar de beurs
  1 oktober 2019

  Eerste vrouwelijke voorzitter Amsterdamse beurs

  Voor het eerst in de lange geschiedenis krijgt de Amsterdamse beurs een vrouw als voorzitter: Simone Huis in ’t Veld. Een bijzondere mijlpaal bij een instituut dat altijd een mannenbolwerk is geweest. Hoewel er in 1923 ooit al een vrouwelijk beurslid was, bleef de beursvloer voor vrouwen nog lange tijd verboden terrein. Nadat de beurs in 1975 de eerste drie vrouwelijke handelaren verwelkomde, neemt Simone Huis in ’t Veld, die afkomstig is van Deutsche Bank Nederland, vandaag als eerste vrouw ooit op Beursplein 5 de voorzittershamer ter hand.

  Simone Huis in ‘t Veld wordt eerste vrouwelijke voorzitter van Amsterdamse beurs
  11 september 2019

  Internetonderneming Prosus naar Amsterdamse beurs

  Het Zuid-Afrikaanse media- en technologiebedrijf Naspers splitst zijn internationale onlineactiviteiten af en brengt die onder de naam Prosus naar de Amsterdamse beurs. Er worden geen nieuwe aandelen uitgegeven. De beursgang komt er op neer dat een deel van de Naspers-aandelen (die in Johannesburg genoteerd staan) onder een nieuwe naam worden overgezet naar de Amsterdamse beurs.

  lees verder…
  Media- en technologiebedrijf Naspers gaat onder naam Prosus naar de beurs
  21 juni 2019

  Fastned ook naar Beursplein 5

  Laadpalenuitbater Fastned, die sinds 2016 genoteerd staat op de alternatieve beurs NxChange, krijgt ook een notering op de Amsterdamse beurs. Fastned krijgt daardoor de status van een ‘dual-listed company’,  wat betekent dat de stukken op beide beurzen verhandeld kunnen worden. Omdat de vraag groot en het aanbod beperkt is, leidt dit tot de ongebruikelijke – en volgens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) ongewenste – situatie dat het aandeel de eerste dagen op Euronext veel duurder is dan op NxChange.

  Laadpalenuitbater Fastned naar Amsterdamse beurs
  7 juni 2019

  IJslandse machinebouwer naar Amsterdamse beurs

  Marel, een van oorsprong IJslandse producent van machines voor de slacht en verwerking van kip, vlees en vis, krijgt in Amsterdam een tweede beursnotering. Sinds 1992 is het bedrijf al genoteerd in Reykjavik, waar het naar beurswaarde het grootste beursfonds is. Marel geeft in totaal 100 miljoen nieuwe aandelen uit, waarmee het bedrijf in totaal € 370 miljoen nieuw kapitaal ophaalt. Belangrijkste doel van de notering in Amsterdam is het vergroten van de verhandelbaarheid van het aandeel van het bedrijf, dat met vestigingen in Boxmeer en Lichtenvoorde, ook ‘een beetje Nederlands’ is. 

  IJslandse machinebouwer Marel start naar Amsterdamse beurs
  28 mei 2019

  Euronext neemt Noorse beurs over

  Na een fel overnamegevecht met het Amerikaanse Nasdaq lijft Euronext, het moederbedrijf van de Amsterdamse beurs, de effectenbeurs van Oslo in. Met de overname is een bedrag van bijna € 700 miljoen gemoeid. 

  De beurs van Oslo was één van de laatst overgebleven onafhankelijke beurzen in Europa. Met een jaaromzet van € 110 miljoen in 2018 wordt zij na Parijs en Amsterdam naar omvang de derde beurs binnen Euronext. Daarmee is zij veel groter dan de relatief kleine beurs van Dublin, die Euronext in 2018 overnam.

  lees verder…
  Euronext neemt Noorse beurs over
  5 november 2018

  NxChange gaat samenwerken

  De kleine Amsterdamse mkb-beurs NxChange gaat samenwerken met de Zwitserse branchegenoot Lykke. Voor de Zwitsers is de handelsvergunning van de AFM waarover NxChange sinds kort beschikt een belangrijke reden voor het aangaan van de strategische alliantie. Ook neemt Lykke een financieel belang in NxChange, dat daarmee voor het eerst kapitaal van buiten aantrekt sinds de oprichting in 2016. 

  NxChange gaat verder ook een samenwerking aan met de Rabobank om mkb-bedrijven leningen te verstrekken die op het alternatieve beursplatform een notering krijgen en verhandelbaar worden. 

  Mkb-beurs NxChange gaat samenwerken met Zwiterse branchegenoot Lykke
  27 juni 2018

  Beursnotering Envipco

  Envipco, een internationale onderneming op het gebied statiegeldautomaten en recyclingsystemen, krijgt een notering op de Amsterdamse beurs. Met de recyclingsystemen richt Envipco zich op het rendabel en milieuvriendelijk inzamelen van drankverpakkingen. Naast een vestiging in Nederland is het bedrijf in meerdere landen over de hele wereld actief.

  Envipco, onderneming op gebied van statiegeldautomaten en recyclingsystemen naar de beurs
  13 juni 2018

  Betaalbedrijf Adyen naar beurs

  Het Amsterdamse betaalbedrijf Adyen krijgt een notering aan de Amsterdamse beurs. Adyen is sinds haar oprichting in 2006 één van de snelst groeiende fintech bedrijven van Nederland. Als betaalbedrijf is zij de schakel tussen (web)winkels aan de ene kant en banken en creditcardmaatschappijen aan de andere kant. Adyen wikkelt via haar platform miljarden aan online betalingen af voor wereldspelers als Facebook, Uber, Ebay en Netflix. Enkele bekende Nederlandse klanten zijn de Bijenkorf, Marktplaats en Coolblue. 

  lees verder…
  Eén der snelst groeiende fintech bedrijven, Betaalbedrijf Adyen, naar beurs
  11 april 2018

  Tweede beursnotering Retail Estates

  Het Belgische vastgoedfonds Real Estates, dat al sinds 1998 genoteerd is in Brussel, versterkt haar aanwezigheid in Nederland door een tweede beursnotering op de Amsterdamse beurs.

  Vastgoedfonds Retail Estates naar tweede beursnotering Amsterdam
  9 april 2018

  Herstart NPEX

  AFM verleent NPEX een nieuwe handelsvergunning. Nadat de handel op de Haagse mkb-beurs in november 2017 noodgedwongen was gestaakt, omdat de bestaande vergunning niet voldeed aan de nieuwe regels van MIFID II, kan er vanaf nu weer gehandeld worden. Binnen de nieuwe regelgeving heeft NPEX als erkend alternatief  beursplatform nu een zogeheten MTF-status gekregen. Naast de lancering van een verbeterd handelssysteem gaat de herstart ook gepaard met een wijziging van de eigendomsstrucuur. Behalve de komst van een nieuwe meerderheidsaandeelhouder is de overheid – door omzetting van een bestaande lening in aandelen  – nu mede-eigenaar geworden.

  Herstart Haagse mkb-beurs NPEX
  4 april 2018

  40 jaar Optiebeurs

  Euronext staat stil bij de 40e verjaardag van de Amsterdamse optiebeurs, die in 1978 onder de naam European Options Exchange (EOE) als eerste optiebeurs van Europa van start ging. Naast een groot feest en een congres staat ook de eeuwenoude traditie van het Beurstrommelen vandaag in het teken van dit bijzondere jubileum.

  Veertig jaar Amsterdamse Optiebeurs (European Options Exchange - EOE)
  27 maart 2018

  Euronext neemt Ierse beurs over

  Euronext, het Europese beursconcern waar de Amsterdamse beurs sinds 2000 deel van uitmaakt, neemt de Irish Stock Exchange (ISE) in Dublin over. Met de overname, die eind 2017 al was aangekondigd, is een bedrag van € 137 miljoen gemoeid. 

  lees verder…
  Euronext neemt Ierse beurs over - Beurs Dublin
  23 maart 2018

  Beursnotering zakenbank NIBC

  Na eerdere tevergeefse pogingen brengt investeringsmaatschappij JC Flowers de Haagse zakenbank NIBC vandaag met succes naar de beurs. Bijzonder gegeven is dat er vandaag twee bedrijven hun opwachting op Beursplein5 maken en het debuut van NIBC daarom wordt opgeluisterd met een extra gongceremonie in de middag.

  Zakenbank NIBC naar Amsterdamse beurs
  23 maart 2018

  Distributiebedrijf B&S maakt beursdebuut

  Distributeur van consumentenproducten B&S Group uit Dordrecht, maakt in de ochtend haar debuut op de Amsterdamse beurs. B&S levert voeding, cosmetica en drank aan grote cruisemaatschappijen en legerbases en is groot geworden met de handel in taxfree producten.

  Distributeur van consumentenproducten B&S Group naar de beurs
  22 maart 2018

  Energiespecialist Alfen naar beurs

  Energiespecialist Alfen krijgt een notering aan de Amsterdamse beurs. Het bedrijf uit Almere, dat transformators, energieopslagsystemen en laadpalen bouwt, beoogt met de beursgang de naamsbekendheid in het buitenland te vergroten.

  Energiespecialist Alfen, transformatoren en laadpalen, krijgt beursnotering in Amsterdam
  5 maart 2018

  Film over Wally van Hall

  De film ‘Bankier van het verzet’, over de bijzondere verzetsdaden van beurshandelaar Walraven van Hall, gaat in première. Van Hall wist tijdens de oorlogsjaren via zijn netwerk in de financiële wereld ruim 80 miljoen gulden bijeen te brengen voor het verzet. Beursplein 5 diende daarbij als steunpunt voor zijn verzetswerk. Beursplein 5 was daarom ook één van de filmlocaties. De film wist uiteindelijk in 2018 ongeveer 400.000 mensen naar de bioscoopzaal te trekken.

  Film over Wally van Hall (Bankier van het verzet) gaat in première
  22 februari 2018

  Beursgang Dutch Star Company One

  Dutch Star Companies One (DSCO) krijgt een notering aan de Amsterdamse beurs. Het bijzondere is dat DSCO geen bedrijf maar een leeg investeringsvehikel (een zgn. SPAC) is met als doel om later een groot belang te nemen in een nog te selecteren en bij voorkeur Nederlands bedrijf, waarna dat bedrijf vervolgens de beursnotering van DSCO overneemt. 

  Update: na een juridische fusie heeft technologiebedrijf CM.com begin 2020 de beursnotering van DSCO overgenomen.

  Dutch Star Companies One (DSCO) krijgt beursnotering in Amsterdam
  3 januari 2018

  MIFID II van start

  In aanvulling op de in 2007 geïntroduceerde Europese richtlijn MIFID treedt vandaag onder de naam MIFID II een nieuwe set regels voor de Europese kapitaalmarkten in werking. Belangrijkste doelstellingen daarbij zijn de bevordering van transparantie en de bescherming van beleggers. 

  Europese richtlijn MIFID II vandaag van start
  1 januari 2018

  Aangescherpte regels voor reverse listings

  Euronext komt in overleg met AFM met aangescherpte regels voor reverse listings. Bij een reverse listing komt een bedrijf naar de beurs door een bestaand leeg beursfonds over te nemen. 

  lees verder…
  Euronext komt met aangescherpte regels voor reverse listing
  28 december 2017

  Ladderfabrikant naar beurs

  Enkele dagen voordat de regels voor reverse listings worden aangescherpt, komt de Brabantse steiger- en ladderfabrikant Alumexx langs deze route naar de beurs door zich te nestelen in het lege beursfonds Phelix.

  Steiger- en ladderfabrikant Alumexx naar Amsterdamse beurs
  14 november 2017

  Investeringsfonds naar beurs

  Het van oorsprong Zuid-Afrikaanse investeringsfonds Reinet Investments krijgt een notering op de Amsterdamse beurs. Met de beursnotering hoopt Reinet toegang te krijgen tot een nieuwe groep Europese beleggers.

  Investeringsfonds Reinet Investments beursgenoteerd op Beursplein 5
  26 juli 2017

  Gastouderbureau naar beurs

  Gastvrij Nederland, het op tien na grootste gastouderbureau van Nederland, krijgt een notering op de Amsterdamse beurs. De gang naar de beurs vindt plaats via een zgn. reverse listing, waarbij Gastvrij Nederland de notering overneemt van het lege beursfonds Lavide.

  Gastvrij-Nederland, gastouderbureau, krijgt notering op Amsterdamse beurs
  18 juli 2017

  Vastgoedfonds (in stilte) naar beurs

  Het van oorsprong Zuid-Afrikaanse vastgoedfonds Nepi Rockcastle, dat vooral actief is in Centraal- en Oost-Europa, krijgt in stilte een ‘technische’ notering op de Amsterdamse beurs. 

  Vastgoedfonds Nepi Rockcastle in stilte naar de beurs
  12 mei 2017

  Rentree bouwbedrijf VolkerWessels op beurs

  VolkerWessels – dat tussen 1990 en 2003 ook al een notering had – keert terug op de Amsterdamse beurs. Het bouwbedrijf uit het Twentse Rijssen is met ongeveer 16 duizend medewerkers vooral actief in Nederland, Engeland, Duitsland en Noord-Amerika.

  Update: na een geslaagd overnamebod van Reggeborgh, het investeringsfonds van de oprichtersfamilie Wessels, is VolkerWessels in maart 2020 weer verdwenen van de beurs.

  Bouwbedrijf VolkerWessels keert terug op Amsterdamse beurs
  4 april 2017

  Techbedrijf VEON krijgt beursnotering

  Het van oorsprong Russische VEON gaat in Amsterdam naar de beurs. De keuze voor een beursnotering in Amsterdam vloeit voort uit het feit dat hier sinds vijf jaar het hoofdkantoor van dit internationale technologiebedrijf – met meer dan 40 duizend medewerkers over de hele wereld – is gevestigd.

  Techbedrijf VEON, oorsprong in Rusland, gaat naar de beurs
  31 maart 2017

  TOM stopt ermee

  De alternatieve Nederlandse derivatenbeurs The Order Machine (TOM) stopt ermee. TOM, in 2009 uit onvrede over de hoge handelstarieven bij Euronext opgericht door onlinebroker BinckBank en handelshuis Optiver, is er niet in geslaagd een nieuwe eigenaar te vinden. 

  lees verder…
  Alternatieve Nederlandse derivatenbeurs The Order Machine (TOM) stopt
  15 maart 2017

  Bioplastic-ontwikkelaar naar beurs

  Chemiebedrijf Avantium, ontwikkelaar van bioplastic, maakt haar debuut op de Amsterdamse beurs. Waar in 2007 een beursgang op het laatste moment nog moest worden ingetrokken, is de beursgang van Avantium, in 2000 als afsplitsing voortgekomen uit Shell, dit keer wel succesvol. 

  Chemiebedrijf Avantium, bioplastic, naar Amsterdamse beurs
  30 september 2016

  Maaltijdbezorger naar beurs

  Maaltijdbezorger Takeaway.com, in Nederland vooral bekend van de bestelsite Thuisbezorgd.nl, krijgt een notering op de Amsterdamse beurs.

  Maaltijdbezorger Takeaway.com (bekend als Thuisbezorgd.nl) naar de beurs
  21 juni 2016

  NPEX in opmars

  Niet alleen bij de Amsterdamse beurs is het aantal nieuwe noteringen groot. Ook bij de jonge Haagse mkb-beurs NPEX wordt het steeds drukker. Nadat NPEX zich na de start in 2009 aanvankelijk richtte op vastgoedfondsen is zij zich vanaf 2013 gaan toeleggen op de financiering van mkb-bedrijven. Vooral het aantal geplaatste obligaties van kleinere ondernemingen neemt sterk toe, zo blijkt een interview in het FD. Enkele bedrijven die recent succesvol geld hebben opgehaald op de mkb-beurs zijn softwareleverancier Be Informed, restaurantketen Wagamama en de Vegetarische Slager.

  Haagse mkb-beurs NPEX in opmars
  10 juni 2016

  Fit dankzij de beurs

  Het zijn drukke tijden op de beurs. Op dezelfde dag dat ASR terugkeert, maakt fitnessketen Basic-Fit haar debuut op de Amsterdamse beurs. Met de beursgang haalt Basic-Fit circa € 400 miljoen uit de markt, met als doel om het aantal sportscholen in binnen- en buitenland verder uit te breiden.

  Fitnessketen Basic-Fit naar Amsterdamse beurs
  10 juni 2016

  ASR voor derde keer naar de beurs

  Verzekeringsmaatschappij ASR keert terug op de Amsterdamse beurs. Met de slag op de gong is ASR meteen ook het beursfonds met de langste beurshistorie van alle fondsen. De eerste voorganger van het concern ‘Stadt Rotterdam’ – waarvoor nu nog altijd de laatste twee letters in de naam ASR staan – ging in 1720 al voor de eerste keer naar de beurs, toen ‘officieus’ in de zin dat de aandelen weliswaar publiekelijk werden aangeboden en verhandeld maar het nog ontbrak aan een echte beursorganisatie. 

  lees verder…
  Verzekeringsmaatschappij ASR keert terug op de Amsterdamse beurs
  31 mei 2016

  Coca-Cola op de beurs

  Coca-Cola European Partners, bottelaar van frisdranken als Coca-Cola, Fanta en Chaudfontaine, brengt zijn aandelen naar de Amsterdamse beurs. Naast de hoofdnotering in Amsterdam krijgt de bottelaar ook een notering in Londen, Madrid en New York.

  Coca-Cola European Partners naar Amsterdamse beurs
  27 mei 2016

  Lichtdivisie Philips naar beurs

  Beursfonds Philips – zelf in 1912 als gloeilampenfabriek naar de beurs gekomen – gaat zich exclusief richten op medische technologie en brengt daarom haar lichtdivisie onder de naam Philips Lighting (thans: Signify) als zelfstandig bedrijf naar de beurs. 

  Philips Lightning (huidige Signify) als zelfstandig bedrijf naar de beurs
  24 mei 2016

  Landbouwfonds naar beurs

  Veevoederfabrikant ForFarmers maakt haar debuut op de Amsterdamse beurs. Doel van de beursgang is een betere verhandelbaarheid van de bestaande aandelen.

  Veevoedersfabrikant ForFarmers debuteert op Amsterdamse beurs
  12 mei 2016

  Buizenfabrikant naar beurs

  De Limburgse buizenfabrikant Sif Group, maker van funderingen voor windmolens en pijpconstructies voor de offshore-industrie, krijgt een notering aan de Amsterdamse beurs.

  Buizenfabrikant Sif Group gaat naar de beurs
  14 april 2016

  Een nieuwe beurs

  Nederland krijgt er een kleine mkb-beurs bij: NxChange. Kernidee van het nieuwe alternatieve Amsterdamse beursplatform is dat bedrijven direct geld kunnen ophalen bij hun achterban. Het eerste bedrijf dat naar NxChange gaat is Fastned, een onderneming die snellaadstations voor elektrische auto’s exploiteert.

  Nxchange, mkb-beurs, alternatieve Amsterdamse beursplatform gaat van start
  18 maart 2016

  Rente op eeuwenoude obligaties

  Rechtsopvolger De Stichting Rijnlanden keert € 714,60 aan rente uit op rentebrieven uit 1638 en 1765 van het hoogheemraadschap Lekdijk Bovendams uit het historisch bezit van de Amsterdamse beurs. De rentebrieven van Lekdijk Bovendams zijn de oudst bekende nog altijd rentegevende obligaties ter wereld en gelden als symbool van de financiële kracht van Nederland en de oorsprong daarvan: de eeuwige strijd tegen het water.

  Uitkering rente op Rentebrieven Lekdijk Bovendams 1638 en 1765
  11 februari 2016

  Herziening Code Tabaksblat

  De monitoring commissie Van Manen presenteert haar herzieningsvoorstel voor de Code Tabaksblat tijdens de jaarlijkse Beurstrommeldag op Beursplein 5. Belangrijke aanscherpingen betreft het beloningsbeleid en het risicomanagement van bedrijven.

  Herziening Code Tabaksblat gepresenteerd tijdens jaarlijkse Beurstrommeldag
  20 januari 2016

  Damesmode op de beurs

  R&S Retail Group, het moederbedrijf van de damesmodeketen Miss Etam maakt haar debuut op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf gebruikt daarvoor de ongebruikte beursnotering van de voormalige beddenfabrikant Dico International.

  R&S Retail Group (damesmodeketen Miss Etam) debuteert op Amsterdamse beurs
  5 januari 2016

  IEX naar de beurs

  Mediabedrijf IEX Group, aanbieder van online beleggingsinformatie in Nederland en België, krijgt via een reverse listing, waarvoor het lege beursfonds MTY wordt gebruikt, een notering op de Amsterdamse beurs. 

  Mediabedrijf IEX-Group op Amsterdamse beurs
  20 november 2015

  Beursrentree ABN AMRO

  Na een overname door de Nederlandse Staat in 2008 keert ABN AMRO terug op de beurs. De beursgang betreft 20 procent van de aandelen. De overige aandelen blijven vooralsnog in staatshanden.

  ABN-AMRO keert terug naar de beurs 20 november 2015
  11 november 2015

  Beursnotering biotechbedrijf Curetis

  Het Duitse biotechbedrijf Curetis krijgt een notering aan de Amsterdamse beurs. Curetis ontwikkelt en verkoopt testen voor de diagnose van infectieziekten. De opbrengsten van de beursgang zullen ondermeer gebruikt worden voor het ontwikkelen van nieuwe testen.

  Update: na een fusie met de Amerikaanse branchegenoot OpGen is er op 4 mei 2020 weer een einde gekomen aan de beursnotering.

  Biotechbedrijf Curetis krijgt notering op de Amsterdamse beurs 11 november 2015
  15 oktober 2015

  Intertrust naar beurs

  Intertrust, een Nederlandse trustmaatschappij die fiscaal-administratieve en juridisch diensten verleend aan bedrijven, maakt haar debuut op de Amsterdamse beurs. 

  Trustmaatschappij Intertrust naar de Amsterdamse beurs 15 oktober 2015
  3 oktober 2015

  Ontdekking nieuw VOC-aandeel

  In het Stadsarchief Amsterdam is een nieuw aandeel van de VOC ontdekt. Het stuk ter waarde van 600 gulden is uitgegeven op 6 oktober 1606. Het is daarmee het op twee na oudste VOC-aandeel dat bekend is. Het oudste VOC-aandeel is in 2010 gevonden in het West-Fries Archief in Hoorn en heeft als uitgiftedatum 9 september 1606. De VOC gaf in 1606 circa 2500 van dit soort stukken uit, waarvan er voorzover bekend zeven bewaard zijn gebleven. Ook in de historische collectie van de Amsterdamse beurs bevindt zich een exemplaar.

  Ontdekking nieuw VOC-aandeel 3 oktober 2015
  10 juli 2015

  Beursgang Flow Traders

  Handelsbedrijf Flow Traders, een specialist in digitale beurshandel in indextrackers, brengt circa 40 procent van de aandelen naar de beurs, goed voor een marktwaarde van ongeveer € 1,5 miljard.

  Handelsbedrijf Flow Traders naar de beurs
  2 juli 2015

  Beursnotering Kiadis

  Biotechbedrijf Kiadis Pharma, dat onderzoek doet naar een medicijn tegen bloedkanker, krijgt een notering aan de Amsterdamse beurs. 

  Beursnotering biotechbedrijf Kiadis Pharma
  27 maart 2015

  Fris op de beurs

  Refresco Gerber, bottelaar en producent van frisdranken en sappen en in Nederland vooral bekend van het merk Wicky, maakt haar opwachting op de beurs.

  Update: na een overname heeft Refresco op 26 april 2018 de beurs weer verlaten.

  Refresco Gerber gaat naar de beurs 27 maart 2015
  25 februari 2015

  Winkelcentra op de beurs

  Na een overname van beursfonds Corio krijgt het Franse vastgoedbedrijf Klépierre, exploitant van winkelcentra in heel Europa, na Parijs een tweede beursnotering in Amsterdam.

  Vastgoedbedrijf Klépierre beursgang 25 februari 2015
  6 februari 2015

  Brillen op de beurs

  Grandvision, de eigenaar van bekende optiekketens als Pearle en Eye Wish, maakt haar debuut op de Amsterdamse beurs en haalt met de beursgang ongeveer € 1 miljard op.

  4 februari 2015

  Bols terug op beurs

  Jenever- en likeurproducent Lucas Bols, bekend van merken als Bols, Bokma, Pisang Ambon en Coebergh, keert terug op de Amsterdamse beurs. Het drankconcern, dat tussen 1954 en 1993 al eens eerder genoteerd was op Beursplein 5, haalt met de uitgifte van 8,1 miljoen aandelen in totaal € 128 miljoen op. De introductieprijs van € 15,75 is daarbij een verwijzing naar het geboortejaar (1575) van deze ‘oudste producent van gedestilleerde dranken ter wereld’.

  15 januari 2015

  Lancering site

  Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij de Amsterdamse beurs vindt de lancering van deze site over de Nederlandse beursgeschiedenis plaats. De site is een initiatief van Stichting Capital Amsterdam.

  lees verder…

  Lancering-site-beursgeschiedenis 15 januari 2015