Nieuwe geschiedenis

 • 2022
 • 2021
 • 2020
 • 2019
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 12 augustus 2022

  Een stil beursdebuut op Beursplein 5

  In betrekkelijke stilte verwelkomt de Amsterdamse beurs vandaag een groot nieuw beursfonds: Exor. Een van oorsprong Italiaanse investeringsmaatschappij achter het Fiat-concern van oprichtersfamilie Agnelli. Zij maakt de opmerkelijke overstap van de beurs in Milaan, naar die in Amsterdam. Een stap die mogelijk zal zijn ingegeven doordat de beurs van Milaan recent is toegetreden tot het beursconcern Euronext.

  Exor heeft 75.000 medewerkers, beheert 30 miljard euro en is grootaandeelhouder van voetbalclub Juventus en autoconcerns als Fiat en Ferrari. De officiële reden voor de verhuizing naar Beursplein 5 is om de beursnotering en het hoofdkantoor – dat sinds 2016 op de Amsterdamse Zuidas zit – onder dezelfde jurisdictie te brengen. Verwachting is daarnaast dat er in Amsterdam met zijn internationale investeerders meer handel in het aandeel kan worden opgewekt.

  lees verder…
  1 juli 2022

  FL Entertainment via SPAC naar beurs

  Onder een lastig beursklimaat maakt FL Entertainment (FLE) vandaag haar opwachting op Beursplein 5. De route naar de beurs verloopt via een fusie met de SPAC Pegasus Entrepreneurs. FLE is een wereldwijd opererend entertainmentbedrijf dat globaal bestaat uit twee onderdelen: 1) een internationaal productiehuis onder de naam Banijay Group en 2) Betclic Everest Group, een online gok- en gamebedrijf.

  lees verder…
  12 mei 2022

  Lancering nieuwe AEX ESG index

  Nederland krijgt er vandaag een nieuwe index bij. Naast de vertrouwde AEX-index lanceert Euronext vandaag de AEX ESG-index. De index bestaat uit de 25 bedrijven uit de AEX- en Midkap-index die het beste presteren op het gebied van ESG (Environment, Social en Governance). Hiermee komt de beurs tegemoet aan de groeiende vraag naar duurzame investeringen onder beleggers.

  25 april 2022

  BenevolentAI maakt beursdebuut na fusie met SPAC

  De Britse medicijnontwikkelaar BenevolentAI maakt vandaag haar debuut op Beursplein 5. Dat doet ze na een fusie met het Luxemburgse Odyssey. Daarmee is Odyssey de vierde SPAC die er in slaagt een overnamekandidaat te vinden. En bovendien is het volgens plan een bedrijf uit de hoek van de technologie en de zorg. BenevolentAI ontwikkelt medicijnen door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie. Hoewel ze nog altijd verliesgevend is, ziet zij voor zichzelf een zonnige toekomst tegemoet.

  lees verder…
  1 maart 2022

  CABKA via SPAC-fusie naar beurs

  Het Duitse recyclebedrijf Cabka krijgt vandaag na een fusie met de Nederlandse SPAC DSCT een notering op de Amsterdamse beurs. Cabka recyclet plastic tot pallets en containers. Klanten zijn o.a. Heineken, Volkswagen en Lidl. Voor DSCT betekent dit dat zij er na bijna anderhalf jaar in geslaagd is een overnamekandidaat te vinden. Daarmee is zij na DSCO en EFIC1 de derde SPAC die daarin slaagt. Opmerkelijk is dat er van de in 2020 opgehaalde € 110 miljoen uiteindelijk slechts € 45 miljoen terecht komt bij Cabka. Geld dat het recyclebedrijf reserveert voor overnames in de toekomst. De oprichters van DSCT blijven betrokken bij Cabka.

  4 februari 2022

  Eerste SPAC van 2022

  De SPAC-rage van 2021, met 16 beursnoteringen in Amsterdam, lijkt zich in 2022 voort te zetten. GP Bullhound Acquisition I SE maakt vandaag haar opwachting op Beursplein 5. De opbrengst van de beursgang is € 200 miljoen. Daarmee wil Bullhound een techbedrijf overnemen. Achter de nieuwe SPAC zit de gelijknamige investeringsmaatschappij, die bekend staat als geldschieter van o.a. streamingsdienst Spotify.

  2 februari 2022

  SPAC-fusie Azerion

  Na een aankondiging in december 2021 krijgt het game- en advertentiebedrijf Azerion vandaag na een fusie met de SPAC EFIC1 een notering op Beursplein 5. De Amsterdamse uitbater van ruim 16.000 onlinegames en de SPAC, gaan daarmee behoorlijk tegen het marktsentiment in. Waar WeTransfer in dezelfde periode op het laatste moment zijn beursgang afblaast, zet Azerion gewoon door.

  lees verder…
  31 januari 2022

  Shell verhuist ook naar Londen

  Ruim een jaar na Unilever kiezen de aandeelhouders van Royal Dutch Shell er ook voor om het hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk te verplaatsen. Waar het bedrijf al sinds 2005 volledig Brits is, vergadert het bestuur voortaan niet langer in Den Haag, maar in Londen. Het bedrijf kiest volgens eigen zeggen voor slagkracht door de duale aandelenstructuur met A- aandelen in Amsterdam en B-aandelen in Londen definitief vaarwel te zeggen. Voortaan is er goed beschouwd alleen nog sprake van B-aandelen, nu ook in Amsterdam.

  lees verder…
  31 december 2021

  Een SPACtaculair beursjaar

  Een ‘droomjaar’ is het genoemd, het beursjaar 2021. Niet alleen de Brexit was goed voor Amsterdam. Ook het aantal beursgangen bereikte een grote hoogte. Maar liefst vijfentwintig nieuwe fondsen maakten hun debuut op Beursplein 5. Samen haalden ze bijna € 80 miljard op. Een record, want nooit eerder werd er in één jaar zoveel geld opgehaald met beursintroducties. Niet voor niets verbrak de AEX-index record op record en bereikte het in november de (voorlopig) hoogste stand ooit: 827,57 punten. Alle reden om ‘dromerig’ van te worden, zeker in een jaar dat de economie vanwege de pandemie juist met grote problemen te kampen had. En dan te bedenken dat de Amsterdamse beurs wereldwijd juist nog één van de uitblinkers was.

  lees verder…
  10 december 2021

  Brigade-M3: 16e SPAC in Amsterdam

  Brigade-M3 European Acquisition Company haalt met zijn beursgang € 250 miljoen op. Daarmee wil Brigade-M3, in totaal de 16e SPAC in Amsterdam dit jaar, een bedrijf overnemen dat goed heeft gereageerd op de Covid-19 pandemie.

  10 december 2021

  Pegasus: 15e SPAC in Amsterdam

  Nadat Bernard Arnault in april samen met een compagnon al Pegasus Acquisition naar de beurs bracht, komt hij vandaag met een tweede SPAC naar Beursplein 5. De naam is vrijwel identiek en luidt Pegasus Entrepreneurial Acquisition Company Europe. De 15e SPAC dit jaar haalt een bedrag op van € 210 miljoen. Daarmee wil het een snelgroeiend bedrijf overnemen met een Europees hoofdkantoor.

  6 december 2021

  EPIC: 14e SPAC in Amsterdam

  Bijna drie weken na de introductie van EHC maakt EPIC Acquisition Corp vandaag als 14e SPAC dit jaar haar opwachting op de Amsterdamse beurs. EPC haalt met de beursgang € 150 miljoen op. Met dat bedrag wil EPIC fuseren met een bedrijf dat binnen Europa handelt in consumentengoederen en groeipotentie heeft in Azië.

  18 november 2021

  EHC: 13e SPAC in Amsterdam

  European Healthcare Acquisition & Growth Company (EHC) debuteert vandaag als 13e SPAC op de Amsterdamse beurs. Met de beursgang haalt EHC een bedrag van € 200 miljoen op, waarmee het één of meer bedrijven uit de Europese gezondheidszorg wil overnemen.

  17 november 2021

  Hoogste stand AEX-index

  Nadat de AEX-index op 1 april al een 20 jaar oud record verbrak en in september door de 800 punten ging, bereikt de beurgraadmeter vandaag haar voorlopig hoogste stand ooit: 827,57

  11 november 2021

  SPEAR: 12e SPAC in Amsterdam

  SPEAR Investments I is vandaag de 12e SPAC dit jaar in Amsterdam. Succesfull Partners in Europe for Acceleration Returns (SPEAR) haalt € 175 miljoen op bij zijn debuut, waarmee men op zoek gaat naar de overname van ‘bedrijven met sterke fundamenten en technologie, die gefocust zijn op innovatie en verandering’.

  5 november 2021

  Italiaans softwarebedrijf naar beurs

  Het Italiaanse bedrijf MotorK maakt zijn opwachting op Beursplein 5. De leverancier van verkoopsoftware voor autodealers haalt met de beursgang € 75 miljoen op. Dat is veel minder dan de eerder beoogde circa € 500 miljoen. Dat is illustratief voor de moeilijke situatie waarin de markt van beursintroducties sinds kort verkeert. Ebusco had daar bij zijn recente beursdebuut ook al last van en Coolblue zag om dezelfde reden onlangs zelfs af van haar beursintroductie. Wat in het geval van MotorK ook niet helpt is dat de beursgang in Amsterdam vooral is ingegeven door de recente toetreding van de Beurs van Milaan tot Euronext en het mede daardoor eigenlijk niet bekend is in Nederland.

  22 oktober 2021

  Elektrische bussen op Beursplein 5

  Ebusco, de Brabantse bouwer van elektrische bussen en oplaadsystemen, maakt zijn debuut op de Amsterdamse beurs. Het in Deurne gevestigde bedrijf, waarvan al elektrische bussen in Amsterdam, Frankfurt en Munchen rijden, haalt met de beursgang een bedrag van € 300 miljoen op voor verdere groei. Dat gebeurt door de uitgifte van nieuwe aandelen die vooral bij institutionele beleggers worden geplaatst. Opmerkelijk is dat de introductie voor het eerst sinds lange tijd weer gepaard gaat met een fysieke gongontvangst.

  21 oktober 2021

  Medisch techbedrijf naar beurs

  Het medische technologiebedrijf ONWARD Medical NV maakt haar opwachting op de Euronext-beurzen in Amsterdam en Brussel. Het in Lausanne en Eindhoven gevestigde Zwitsers-Nederlandse bedrijf heeft een systeem ontwikkeld om mensen met een dwarsleasie (in de toekomst) door middel van implantaten en elektronische prikkels in de ruggenmerg weer te laten te lopen. Doel van de beursgang, die plaatsvindt in de vorm van uitgifte van nieuwe aandelen, is om nieuw onderzoek te financieren. In totaal komt daar na de eerste beursdag € 86,5 miljoen voor beschikbaar.

  7 oktober 2021

  11e SPAC naar beurs

  Zonder noemenswaardige media aandacht verwelkomt de Amsterdamse beurs vandaag de 11e SPAC dit jaar: Disruptive Capital Acquisition Company (DCACS). Bijzonder is dat de notering plaatsvindt in Pond Sterling, dit met het doel om beoogde investeerders uit het Verenigd Koninkrijk tegemoet te komen. DCACS is een initiatief van een (bijna) gelijknamige financiële instelling, die gevestigd is op het Britse Kanaaleiland Guernsey. De beursgang is goed voor 125 miljoen Engelse pond, dat DCACS wil gebruiken voor de overname van een financiële dienstverlener in Noord- of West-Europa.

  24 september 2021

  Callcenterbedrijf uit Luxemburg naar beurs

  Drie dagen nadat het Franse mediaconglomeraat Vivendi een bedrijfsonderdeel naar de Amsterdamse beurs brengt, doet het Duitse mediaconcern Bertelsmann hetzelfde. Het mediaconcern heeft een moeizaam jaar en besluit mede daarom een deel van zijn 50 procent belang in het Luxemburgse callcenterbedrijf Majorel af te stoten en te verzilveren. De Marokkaanse familie Elalamy, die de andere helft van de aandelen in handen heeft, doet hetzelfde. De beursgang van Majorel, dat met meer dan zestigduizend medewerkers in 31 landen telefonische klantendiensten en callcenters voor grote ondernemingen exploiteert, is ondanks een koersval op de eerste handelsdag goed voor een opbrengst van € 3,3 miljard.

  23 september 2021

  AEX-index doorbreekt 800 grens

  Na een bijna onophoudelijke regen van nieuwe records sinds 1 april bereikt de AEX-index een nieuwe mijlpaal: voor het eerst door de 800 punten. Nadat de AEX-index recent tussentijds al die stand bereikte, sluit de hoofdgraadmeter vandaag voor ’t eerst boven die grens: 800,61. De index ging dit jaar van start op 624 punten, wat neerkomt op een stijging van ruim 28 procent. De stijging is vooral te danken aan de koersstijging van ASML.

  21 september 2021

  Popmuziek terug op Beursplein 5

  Universal Music Group (UMG), één van de grootste muziekbedrijven ter wereld, krijgt vandaag een notering aan de Amsterdamse beurs. Initiatiefnemer van de beursgang is Vivendi, het in Parijs genoteerde moederbedrijf van UMG. Het Franse mediaconglomeraat probeert met de afsplitsing een betere waardering van UMG te realiseren. En niet zonder resultaat, de beursgang is een groot succes, met direct flinke koersstijgingen en een totale beurswaarde van ruim € 45 miljard na de eerste beursdag.

  lees verder…
  6 september 2021

  Nieuwe optiebeurs in Amsterdam

  Chicago Board Options Exchange (Cboe) begint vandaag een nieuwe derivatenbeurs in Amsterdam. De officiële naam is CEDX, dat staat voor Cboe European Derivatives Exchange. Het gaat om een beurs waar beleggers opties en termijncontracten kunnen verhandelen op bijvoorbeeld ‘eigen’ varianten van de hoofdindices van de beurzen in Londen, Frankfurt, Parijs en Amsterdam. De stap van Cboe is niet los te zien van de verhuizing van veel aandelenhandel naar Amsterdam als gevolg van de Brexit. En evenmin van de verhuizing van Cboe zelf naar de hoofdstad.

  lees verder…
  19 juli 2021

  Tiende SPAC dit jaar

  De populariteit van SPACS beleeft vandaag een hoogtepunt. Op dezelfde dag dat VAM Investments naar Beursplein 5 komt, maakt ook nog een andere SPAC – de tiende al weer dit jaar – een ‘stil’ debuut op de Amsterdamse beurs: Energy Transition Partners (ENTP). Initiatiefnemer is een voormalige bestuursvoorzitter van het Britse olieconcern BP. Het opgehaalde kapitaal, € 175 miljoen, is bedoeld om een energiebedrijf uit de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk of Zwitserland over te nemen die actief is in de sfeer van de energietransitie.

  19 juli 2021

  Italiaanse SPAC naar beurs

  Twee weken na de komst van New Amsterdam Invest, maakt vandaag de negende SPAC dit jaar in betrekkelijke stilte zijn opwachting op de Amsterdamse beurs: VAM Investments SPAC. Het betreft dit keer een Italiaans initiatief, wat mogelijk verband houdt met de recente toetreding van de Beurs van Milaan tot het beursconcern Euronext. De beursgang levert een bedrag van € 225 miljoen op. Doel van dit kapitaal is om te investeren in bedrijven uit de consumenten- en dienstensector uit de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk of Zwitserland.

  6 juli 2021

  Vastgoed SPAC naar beurs

  Vier dagen na de komst van Odyssey maakt vandaag New Amsterdam Invest, een Nederlandse SPAC gericht op vastgoed, haar opwachting op Beursplein 5. De beursgang levert deze achtste SPAC van dit jaar een bedrag van ruim € 49 miljoen op, waarmee het een belang wil kopen in een voor de investeerders aantrekkelijke commercieel vastgoedonderneming in Europa of de Verenigde Staten.

  2 juli 2021

  Beursgang SPAC Odyssey

  De SPAC-rage blijft maar aanhouden. Twee dagen na de komst van CTCA 1 krijgt vandaag Odyssey Acquisition S.A. in betrekkelijke stilte een notering aan de Amsterdamse beurs. Het is al weer de zevende SPAC in Amsterdam dit jaar. Odyssey, dat gevestigd is in Luxemburg, haalt in totaal  € 300 miljoen op en richt zich met dat kapitaal op de overname van bedrijven uit de sectoren gezondheidszorg, technologie, media en telecom.

  30 juni 2021

  ‘Groene’ SPAC naar de beurs

  Een week na de beursintroductie van Crystal Peak Acquisition, verwelkomt de Amsterdamse beurs vandaag al weer de zesde SPAC dit jaar: Climate Transition Capital Acquisition 1 (CTCA 1). Met de beursgang haalt CTCA 1 een bedrag van € 190 miljoen op. Doel is om hiermee de Europese energietransitie te versnellen door het bij elkaar brengen van publiek kapitaal en groene bedrijven.

  22 juni 2021

  Beursgang vijfde SPAC van 2021

  Na de komst van Hedosophia, komt er vandaag met Crystal Peak Acquisition opnieuw een Britse SPAC naar de beurs die zich richt op de overname van een techbedrijf. Het is alweer de vijfde SPAC die dit jaar naar een notering krijgt in Amsterdam. Ook nu vindt de beursgang zonder noemenswaardige publiciteit plaats. Met de beursgang halen de initiatiefnemers $ 150 miljoen op. Concreet doel is om met dit kapitaal een bedrijf uit Europa, het Midden-Oosten of Afrika dat zich richt op clouddiensten of fintech over te nemen en daarmee toegang tot de beurs te verschaffen.

  11 juni 2021

  Waterzuiveringsbedrijf naar beurs

  NX Filtration, een uit de Universiteit Twente voortgekomen duurzaam waterzuiveringsbedrijf krijgt vandaag een notering op de Amsterdamse beurs. Het bedrijfsmodel is gegrond op een baanbrekende nano-technologie om water en dranken te ontdoen van bacteriën, virussen en andere vervuilingen. Eén van de huidige klanten is bierbrouwerij Grolsch, maar in beginsel opent dit de mogelijkheid om overal ter wereld schoon water aan te bieden.

  lees verder…
  14 mei 2021

  Britse SPAC in stilte naar beurs

  Twee weken na de komst van het Franse Pegasus maakt vandaag de vierde SPAC van 2021 haar opwachting op de Amsterdamse beurs: Hedosophia European Growth. Met de beursgang haalt Hedosophia € 460 miljoen op, waarmee het binnen twee jaar een Europees technologiebedrijf wil overnemen en vervolgens naar Beursplein 5 wil brengen. Aangezien de Britse initiatiefnemers liever uit de media blijven, vindt de beursintroductie in betrekkelijke stilte plaats en ontbreekt het aan de gebruikelijke gongceremonie.

  29 april 2021

  Overname Beurs Milaan

  Nadat in oktober 2020 al duidelijk was geworden dat Euronext de strijd met Deutsche Börse en het Zwitserse SIX in haar voordeel had beslecht, rondt Euronext vandaag de overname van de Beurs van Milaan af. Met de overname is een bedrag van ruim € 4,4 miljard gemoeid. Borsa Italiana wordt overgenomen van LSE, dat er vanwege de Europese Commissie vanaf moest om zijn marktmacht in te perken.

  lees verder…
  29 april 2021

  SPAC rijkste man van Frankrijk naar beurs

  Bernard Arnault, de rijkste man van Frankrijk en Europa, brengt vandaag met enkele zakenpartners Pegasus Acquisition Company Europe, een nieuwe SPAC, naar de Amsterdamse beurs. Na EFIC1 is dit het derde blanco cheque bedrijf dat dit jaar voor investeringskapitaal aanklopt op Beursplein 5.

  lees verder…
  23 april 2021

  Spaans fintechbedrijf naar de beurs

  Met de komst van het Spaanse Allfunds is de Amsterdamse beurs weer een fintechbedrijf rijker. Allfunds koppelt met een digitaal platform, waarop meer dan 100.000 beleggingsfondsen te vinden zijn, investeerders aan fondsmanagers.

  lees verder…
  1 april 2021

  Nieuw record AEX-index

  De AEX-index, de hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs, verbreekt na 21 jaar het record van 4 september 2000 van 701,56 en bereikt een nieuwe hoogste slotstand van 708,43. Het bereiken van de nieuwe mijlpaal is vooral te danken aan goed presterende techaandelen die steeds zwaarder meewegen in de samenstelling van de index.

  26 maart 2021

  Beursgang ‘Fintech’ SPAC

  Na de recente beursgang van ESG Core Investments, krijgt vandaag alweer de tweede SPAC van 2021 een notering op de Amsterdamse beurs. In dit geval gaat het om EFIC1, dat met het vandaag opgehaalde kapitaal van € 415 miljoen binnen twee jaar een fintechbedrijf naar de beurs wil halen. Deze doelstelling blijkt ook uit de volledige naam European Fintech IPO Company 1 die de initiatiefnemers – met  allen een achtergrond in de financiële sector – de nieuwe SPAC hebben meegegeven.

  Update: op 2 februari 2022 is de beursnotering van EFIC1 na een fusie overgenomen door het game- en advertentieberijf Azerion.

  25 maart 2021

  Hallenbouwer CTP naar beurs

  Het in Praag gevestigde Central Trade Park (CTP) maakt zijn beursdebuut in Amsterdam. CTP is actief als bouwer van bedrijventerreinen en logistieke hallen in landen als Tsjechië, Polen en Roemenië. Bekende klanten zijn C&A en Primark. Hoofddoel van de beursgang is geld ophalen voor verdere groei in Midden – en Oost-Europa en uitbreiding richting West-Europa, waaronder Nederland, het land van herkomst van de oprichter en tevens vestigingsplaats van het moederbedrijf van CTP. Daartoe worden 60 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven onder institutionele beleggers. Na de eerste beursdag zijn die samen goed voor ongeveer € 850 miljoen aan nieuw kapitaal.

  16 maart 2021

  Stier terug op Beursplein

  Na een reparatie keert het bekende bronzen beeld van de stier weer terug voor de ingang van de Amsterdamse beurs. De stier, die er in 2012 in het geheim werd neergezet door de Italiaans-Amerikaanse kunstenaar Arturo di Modica (1941-2021), brak eind 2019 bij werkzaamheden een poot. Het teruggekeerde beeld is een replica van de ‘Charging Bull’, zoals de kunstenaar die in 1989 – eveneens in het geheim – bij de beurs in New York plaatste.

  lees verder…
  12 februari 2021

  Notering ‘ESG’ SPAC

  Na de eerdere noteringen van DSCO en DSCT maakt vandaag de eerste SPAC van 2021 zijn opwachting op de Amsterdamse beurs: ESG Core Investments. Met de circa € 250 miljoen die met de beursgang wordt opgehaald, gaat ESG Core op zoek naar een over te nemen bedrijf met een sterk Environmental, Social and Governance (ESG) profiel. Anders gezegd: naar een bedrijf dat zich onderscheidt door een maatschappelijk verantwoorde manier van ondernemen. Initiatiefnemer is Infestos, de investeringsmaatschappij van de Twentse zakenman Bernard ten Doeschot, die eerder Alfen naar de beurs bracht.

  11 februari 2021

  Amsterdam: vroege winnaar na Brexit

  Amsterdam blijkt in de maand januari Londen overtroffen te hebben als Europa’s grootste handelscentrum voor aandelen. Per dag is er gemiddeld voor een bedrag van € 9,2 miljard aan aandelen verhandeld,  ruim vier keer zoveel als afgelopen december. Omgekeerd zakt Londen in diezelfde twee maanden terug van een gemiddeld dagvolume van € 14,6 miljard naar € 8,6 miljard.

  lees verder…
  27 januari 2021

  Pools bedrijf naar Amsterdamse beurs

  InPost, een Pools bedrijf dat volautomatische kluisjes aanbiedt waar consumenten pakketjes kunnen afhalen, krijgt een notering op de Amsterdamse beurs. De huidige eigenaar, de Amerikaanse durfinvesteerder Advent, brengt 500 miljoen bestaande aandelen naar de beurs, wat neerkomt op circa 35 procent van het totaal. Bij de beursgang worden geen nieuwe aandelen uitgegeven. InPost is (nog) niet actief op de Nederlandse markt. De keuze voor de beursgang op het Damrak is ingegeven door de lage ‘drempel’ die er in Amsterdam geldt voor dit soort beursnoteringen en het feit dat er al meerdere technologiebedrijven genoteerd zijn.

  2 december 2020

  Nieuwe aandeelhouders NPEX

  NPEX, de Haagse mkb-beurs, krijgt naast de zittende grootaandeelhouders, waaronder de Nederlandse staat, twee nieuwe aandeelhouders. Het gaat om een fintechonderneming en een bedrijf dat het vermogen van rijke families beheert. Na een moeizame fase en een herstart van NPEX in 2018 willen zij met een kapitaalinjectie de groei van en de verhandelbaarheid op het alternatieve financieringsplatform stimuleren. Eerste doel is om het platform verder te digitaliseren en het productaanbod te verbreden. Einddoel is om op termijn uit te groeien tot de eerste pan-Europese mkb-beurs.

  30 november 2020

  Unilever volledig Brits

  Na negentig jaar komt er een einde aan de dubbele nationaliteit van het hoofdfonds Unilever. Sinds de fusie van het Britse Lever Brothers en de Nederlandse Margarine Unie in 1930 was het levensmiddelenconcern altijd een Brits-Nederland bedrijf gebleven, met twee ondernemingen, twee hoofdkantoren en twee soorten aandelen: PLC en NV-aandelen. De aandelen van de Britse Public Limited Company (PLC) hadden een notering in Londen, terwijl de aandelen van de Nederlandse Naamloze Vennootschap (NV) in Amsterdam genoteerd waren.

  lees verder…
  19 november 2020

  Notering nieuwe SPAC

  De oprichters van Dutch Star Company One (DSCO), dat recent CM.com aan een beursnotering hielp, brengen vandaag een tweede SPAC naar de Amsterdamse beurs: Dutch Star Company Two (DSCT). Net als DSCO is DSCT een zogenaamde Special Purpose Acquisition Vehicle (SPAC), een beursfonds zonder eigen activiteit dat met het opgehaalde kapitaal – in dit geval € 110 miljoen – op zoek gaat naar een bedrijf om mee te fuseren, waarna dat bedrijf de beursnotering overneemt.

  4 september 2020

  Tweede beursnotering AdUx

  AdUx, een Franse specialist in digitale advertenties die ook actief is in Nederland, versterkt haar aanwezigheid in ons land en krijgt naast Parijs een tweede beursnotering in Amsterdam.

  29 mei 2020

  Douwe Egberts voor derde keer naar beurs

  Douwe Egberts, inmiddels onderdeel van het Amerikaans-Duits-Nederlandse fusiebedrijf JDE Peet’s, maakt voor de tweede keer haar rentree op de Amsterdamse beurs. In 1982 maakte het koffiebedrijf haar debuut op Beursplein 5. Omdat het toenmalige Amerikaanse moederbedrijf – het latere Sara Lee – kort daarna besloot het bedrijf weer van de beurs te halen duurde de eerste kennismaking met de beurs slechts tot 1984. 

  lees verder…
  JDE-Peets, bekend als Douwe Egberts, voor derde keer naar de Amsterdamse beurs
  12 maart 2020

  Schorsing gongceremonie

  Als gevolg van de uitbraak van het corona virus schrapt de Amsterdamse beurs de dagelijkse gongceremonie voorlopig. Ook sluit het bedrijf de deuren voor bezoekers. De beurshandel gaat wel door, met zeker in het begin van de crisis ongekende drukte en koersdalingen tot gevolg.

  Update: in de loop van 2020  hebben de koersen zich geleidelijk hersteld, maar vanwege het aanhouden van de corona crisis is de gongceremonie nog altijd niet weer (volledig) opgestart. In de tweede helft van 2021 was er weliswaar kortstondig sprake van enkele fysieke gongontvangsten, maar vaker vonden ze niet of slechts digitaal plaats.

  Schorsing gongceremonie in verband met uitbraak corona virus
  21 februari 2020

  CM.com alsnog naar de beurs

  Nadat het Bredase technologiebedrijf CM.com in oktober 2019 vanwege tegenvallende marktomstandigheden en onvoldoende belangstelling op het laatst een geplande beursgang moest afblazen, maakt het vandaag alsnog zijn debuut op de Amsterdamse beurs. CM.com, dat zijn geld grotendeels verdient met het verzorgen van klantencontacten voor bedrijven als IKEA en Albert Heijn via Sms en Whatsapp, wil met de beursgang groeikapitaal ophalen voor de (door)ontwikkeling van nieuwe activiteiten, zoals het verzorgen van kaartverkoop voor grote evenementen en betaaldiensten via de mobiele telefoon.

  lees verder…
  Technologiebedrijf CM.com gaat alsnog naar de Amsterdamse beurs
  30 januari 2020

  Recyclingbedrijf Renewi naar Amsterdamse beurs

  De Brits-Nederlandse afvalwerker Renewi krijgt een notering op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf, dat in 2016 is ontstaan uit een fusie tussen het Britse Shanks en het Nederlandse Van Gansewinkel, heeft al een notering op de beurs van Londen. Er worden geen nieuwe aandelen uitgegeven.

  lees verder…
  Recyclingbedrijf Renewi (fusie van Shanks en Van Gansewinkel) gaat naar de beurs
  21 november 2019

  Beurstrommeldag 2019

  Ook dit jaar zet de Amsterdamse beurs de eeuwenoude traditie van het Beurstrommelen weer voort. Net als in 2018 herdenken trommelende Amsterdamse schoolkinderen hiermee dat een oplettende weesjongen tijdens de Tachtigjarige Oorlog een Spaanse aanslag op de Beurs van Hendrick de Keyser wist te voorkomen.

  Beurstrommeldag 2019
  7 november 2019

  Beursnotering Aedifica in Amsterdam

  Het Belgische vastgoedfonds Aedifica, dat al sinds 2006 genoteerd is in Brussel, krijgt vandaag een tweede notering op Euronext Amsterdam. Aedifica, dat gespecialiseerd is in zorgvastgoed voor senioren, wil met de notering op de Amsterdamse beurs bijdragen aan verdere groei en zichtbaarheid op de Nederlandse markt, maar geeft geen nieuwe aandelen uit.

  Belgische vastgoedfonds Aedifica, specialist in zorgvastgoed voor senioren, naar de beurs
  1 oktober 2019

  Eerste vrouwelijke voorzitter Amsterdamse beurs

  Voor het eerst in de lange geschiedenis krijgt de Amsterdamse beurs een vrouw als voorzitter: Simone Huis in ’t Veld. Een bijzondere mijlpaal bij een instituut dat altijd een mannenbolwerk is geweest. Hoewel er in 1923 ooit al een vrouwelijk beurslid was, bleef de beursvloer voor vrouwen nog lange tijd verboden terrein. Nadat de beurs in 1975 de eerste drie vrouwelijke handelaren verwelkomde, neemt Simone Huis in ’t Veld, die afkomstig is van Deutsche Bank Nederland, vandaag als eerste vrouw ooit op Beursplein 5 de voorzittershamer ter hand.

  Simone Huis in ‘t Veld wordt eerste vrouwelijke voorzitter van Amsterdamse beurs
  11 september 2019

  Internetonderneming Prosus naar Amsterdamse beurs

  Het Zuid-Afrikaanse media- en technologiebedrijf Naspers splitst zijn internationale onlineactiviteiten af en brengt die onder de naam Prosus naar de Amsterdamse beurs. Er worden geen nieuwe aandelen uitgegeven. De beursgang komt er op neer dat een deel van de Naspers-aandelen (die in Johannesburg genoteerd staan) onder een nieuwe naam worden overgezet naar de Amsterdamse beurs.

  lees verder…
  Media- en technologiebedrijf Naspers gaat onder naam Prosus naar de beurs
  21 juni 2019

  Fastned ook naar Beursplein 5

  Laadpalenuitbater Fastned, die sinds 2016 genoteerd staat op de alternatieve beurs NxChange, krijgt ook een notering op de Amsterdamse beurs. Fastned krijgt daardoor de status van een ‘dual-listed company’,  wat betekent dat de stukken op beide beurzen verhandeld kunnen worden. Omdat de vraag groot en het aanbod beperkt is, leidt dit tot de ongebruikelijke – en volgens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) ongewenste – situatie dat het aandeel de eerste dagen op Euronext veel duurder is dan op NxChange.

  Laadpalenuitbater Fastned naar Amsterdamse beurs
  7 juni 2019

  IJslandse machinebouwer naar Amsterdamse beurs

  Marel, een van oorsprong IJslandse producent van machines voor de slacht en verwerking van kip, vlees en vis, krijgt in Amsterdam een tweede beursnotering. Sinds 1992 is het bedrijf al genoteerd in Reykjavik, waar het naar beurswaarde het grootste beursfonds is. Marel geeft in totaal 100 miljoen nieuwe aandelen uit, waarmee het bedrijf in totaal € 370 miljoen nieuw kapitaal ophaalt. Belangrijkste doel van de notering in Amsterdam is het vergroten van de verhandelbaarheid van het aandeel van het bedrijf, dat met vestigingen in Boxmeer en Lichtenvoorde, ook ‘een beetje Nederlands’ is. 

  IJslandse machinebouwer Marel start naar Amsterdamse beurs
  28 mei 2019

  Euronext neemt Noorse beurs over

  Na een fel overnamegevecht met het Amerikaanse Nasdaq lijft Euronext, het moederbedrijf van de Amsterdamse beurs, de effectenbeurs van Oslo in. Met de overname is een bedrag van bijna € 700 miljoen gemoeid. 

  De beurs van Oslo was één van de laatst overgebleven onafhankelijke beurzen in Europa. Met een jaaromzet van € 110 miljoen in 2018 wordt zij na Parijs en Amsterdam naar omvang de derde beurs binnen Euronext. Daarmee is zij veel groter dan de relatief kleine beurs van Dublin, die Euronext in 2018 overnam.

  lees verder…
  Euronext neemt Noorse beurs over
  20 maart 2019

  Overdracht historische beursarchieven

  Ter gelegenheid van de viering van de 417e beursverjaardag vindt de officiële overdracht van het historisch fondsenarchief (1850-1996)  en de collectie historische prijscouranten (1796-2010)  van de Amsterdamse beurs aan het NEHA, een aan de Koninklijke Nederlandse Academie voor de Wetenschappen (KNAW) verbonden archiefinstelling, plaats.

  Met deze overdracht is vierhonderd strekkende meter uniek archiefmateriaal betreffende duizenden voormalige beursfondsen en ruim tweehonderd jaar historische koersgegevens van de Amsterdamse beurs veiliggesteld voor de toekomst.

  5 november 2018

  NxChange gaat samenwerken

  De kleine Amsterdamse mkb-beurs NxChange gaat samenwerken met de Zwitserse branchegenoot Lykke. Voor de Zwitsers is de handelsvergunning van de AFM waarover NxChange sinds kort beschikt een belangrijke reden voor het aangaan van de strategische alliantie. Ook neemt Lykke een financieel belang in NxChange, dat daarmee voor het eerst kapitaal van buiten aantrekt sinds de oprichting in 2016. 

  NxChange gaat verder ook een samenwerking aan met de Rabobank om mkb-bedrijven leningen te verstrekken die op het alternatieve beursplatform een notering krijgen en verhandelbaar worden. 

  Mkb-beurs NxChange gaat samenwerken met Zwiterse branchegenoot Lykke
  27 juni 2018

  Beursnotering Envipco

  Envipco, een internationale onderneming op het gebied statiegeldautomaten en recyclingsystemen, krijgt een notering op de Amsterdamse beurs. Met de recyclingsystemen richt Envipco zich op het rendabel en milieuvriendelijk inzamelen van drankverpakkingen. Naast een vestiging in Nederland is het bedrijf in meerdere landen over de hele wereld actief.

  Envipco, onderneming op gebied van statiegeldautomaten en recyclingsystemen naar de beurs
  13 juni 2018

  Betaalbedrijf Adyen naar beurs

  Het Amsterdamse betaalbedrijf Adyen krijgt een notering aan de Amsterdamse beurs. Adyen is sinds haar oprichting in 2006 één van de snelst groeiende fintech bedrijven van Nederland. Als betaalbedrijf is zij de schakel tussen (web)winkels aan de ene kant en banken en creditcardmaatschappijen aan de andere kant. Adyen wikkelt via haar platform miljarden aan online betalingen af voor wereldspelers als Facebook, Uber, Ebay en Netflix. Enkele bekende Nederlandse klanten zijn de Bijenkorf, Marktplaats en Coolblue. 

  lees verder…
  Eén der snelst groeiende fintech bedrijven, Betaalbedrijf Adyen, naar beurs
  11 april 2018

  Tweede beursnotering Retail Estates

  Het Belgische vastgoedfonds Real Estates, dat al sinds 1998 genoteerd is in Brussel, versterkt haar aanwezigheid in Nederland door een tweede beursnotering op de Amsterdamse beurs.

  Vastgoedfonds Retail Estates naar tweede beursnotering Amsterdam
  9 april 2018

  Herstart NPEX

  AFM verleent NPEX een nieuwe handelsvergunning. Nadat de handel op de Haagse mkb-beurs in november 2017 noodgedwongen was gestaakt, omdat de bestaande vergunning niet voldeed aan de nieuwe regels van MIFID II, kan er vanaf nu weer gehandeld worden. Binnen de nieuwe regelgeving heeft NPEX als erkend alternatief  beursplatform nu een zogeheten MTF-status gekregen. Naast de lancering van een verbeterd handelssysteem gaat de herstart ook gepaard met een wijziging van de eigendomsstrucuur. Behalve de komst van een nieuwe meerderheidsaandeelhouder is de overheid – door omzetting van een bestaande lening in aandelen  – nu mede-eigenaar geworden.

  Herstart Haagse mkb-beurs NPEX
  4 april 2018

  40 jaar Optiebeurs

  Euronext staat stil bij de 40e verjaardag van de Amsterdamse optiebeurs, die in 1978 onder de naam European Options Exchange (EOE) als eerste optiebeurs van Europa van start ging. Naast een groot feest en een congres staat ook de eeuwenoude traditie van het Beurstrommelen vandaag in het teken van dit bijzondere jubileum.

  Veertig jaar Amsterdamse Optiebeurs (European Options Exchange - EOE)
  27 maart 2018

  Euronext neemt Ierse beurs over

  Euronext, het Europese beursconcern waar de Amsterdamse beurs sinds 2000 deel van uitmaakt, neemt de Irish Stock Exchange (ISE) in Dublin over. Met de overname, die eind 2017 al was aangekondigd, is een bedrag van € 137 miljoen gemoeid. 

  lees verder…
  Euronext neemt Ierse beurs over - Beurs Dublin
  23 maart 2018

  Beursnotering zakenbank NIBC

  Na eerdere tevergeefse pogingen brengt investeringsmaatschappij JC Flowers de Haagse zakenbank NIBC vandaag met succes naar de beurs. Bijzonder gegeven is dat er vandaag twee bedrijven hun opwachting op Beursplein5 maken en het debuut van NIBC daarom wordt opgeluisterd met een extra gongceremonie in de middag.

  Zakenbank NIBC naar Amsterdamse beurs
  23 maart 2018

  Distributiebedrijf B&S maakt beursdebuut

  Distributeur van consumentenproducten B&S Group uit Dordrecht, maakt in de ochtend haar debuut op de Amsterdamse beurs. B&S levert voeding, cosmetica en drank aan grote cruisemaatschappijen en legerbases en is groot geworden met de handel in taxfree producten.

  Distributeur van consumentenproducten B&S Group naar de beurs
  22 maart 2018

  Energiespecialist Alfen naar beurs

  Energiespecialist Alfen krijgt een notering aan de Amsterdamse beurs. Het bedrijf uit Almere, dat transformators, energieopslagsystemen en laadpalen bouwt, beoogt met de beursgang de naamsbekendheid in het buitenland te vergroten.

  Energiespecialist Alfen, transformatoren en laadpalen, krijgt beursnotering in Amsterdam
  5 maart 2018

  Film over Wally van Hall

  De film ‘Bankier van het verzet’, over de bijzondere verzetsdaden van beurshandelaar Walraven van Hall, gaat in première. Van Hall wist tijdens de oorlogsjaren via zijn netwerk in de financiële wereld ruim 80 miljoen gulden bijeen te brengen voor het verzet. Beursplein 5 diende daarbij als steunpunt voor zijn verzetswerk. Beursplein 5 was daarom ook één van de filmlocaties. De film wist uiteindelijk in 2018 ongeveer 400.000 mensen naar de bioscoopzaal te trekken.

  Film over Wally van Hall (Bankier van het verzet) gaat in première
  22 februari 2018

  Beursgang Dutch Star Company One

  Dutch Star Companies One (DSCO) krijgt een notering aan de Amsterdamse beurs. Het bijzondere is dat DSCO geen bedrijf maar een leeg investeringsvehikel (een zgn. SPAC) is met als doel om later een groot belang te nemen in een nog te selecteren en bij voorkeur Nederlands bedrijf, waarna dat bedrijf vervolgens de beursnotering van DSCO overneemt. 

  Update: na een juridische fusie heeft technologiebedrijf CM.com begin 2020 de beursnotering van DSCO overgenomen.

  Dutch Star Companies One (DSCO) krijgt beursnotering in Amsterdam
  3 januari 2018

  MIFID II van start

  In aanvulling op de in 2007 geïntroduceerde Europese richtlijn MIFID treedt vandaag onder de naam MIFID II een nieuwe set regels voor de Europese kapitaalmarkten in werking. Belangrijkste doelstellingen daarbij zijn de bevordering van transparantie en de bescherming van beleggers. 

  Europese richtlijn MIFID II vandaag van start
  1 januari 2018

  Aangescherpte regels voor reverse listings

  Euronext komt in overleg met AFM met aangescherpte regels voor reverse listings. Bij een reverse listing komt een bedrijf naar de beurs door een bestaand leeg beursfonds over te nemen. 

  lees verder…
  Euronext komt met aangescherpte regels voor reverse listing
  28 december 2017

  Ladderfabrikant naar beurs

  Enkele dagen voordat de regels voor reverse listings worden aangescherpt, komt de Brabantse steiger- en ladderfabrikant Alumexx langs deze route naar de beurs door zich te nestelen in het lege beursfonds Phelix.

  Steiger- en ladderfabrikant Alumexx naar Amsterdamse beurs
  14 november 2017

  Investeringsfonds naar beurs

  Het van oorsprong Zuid-Afrikaanse investeringsfonds Reinet Investments krijgt een notering op de Amsterdamse beurs. Met de beursnotering hoopt Reinet toegang te krijgen tot een nieuwe groep Europese beleggers.

  Investeringsfonds Reinet Investments beursgenoteerd op Beursplein 5
  26 juli 2017

  Gastouderbureau naar beurs

  Gastvrij Nederland, het op tien na grootste gastouderbureau van Nederland, krijgt een notering op de Amsterdamse beurs. De gang naar de beurs vindt plaats via een zgn. reverse listing, waarbij Gastvrij Nederland de notering overneemt van het lege beursfonds Lavide.

  Gastvrij-Nederland, gastouderbureau, krijgt notering op Amsterdamse beurs
  18 juli 2017

  Vastgoedfonds (in stilte) naar beurs

  Het van oorsprong Zuid-Afrikaanse vastgoedfonds Nepi Rockcastle, dat vooral actief is in Centraal- en Oost-Europa, krijgt in stilte een ‘technische’ notering op de Amsterdamse beurs. 

  Vastgoedfonds Nepi Rockcastle in stilte naar de beurs