
De voormalige Agrarische Termijnmarkt in de Beurs van Berlage rond het jaar 1980. Op de achtergrond is te zien dat de afwikkeling van de transacties via NLK KAS liep.

Clearing is ontstaan binnen de goederentermijnhandel. Deals werden er vaak lang van tevoren gesloten op basis van monsters van goederen. Zekerheid over de afwikkeling in de toekomst was dan een groot goed. Op de foto goederenhandelaren op de Beurs van Rotterdam die monsters keuren.

Kennisgeving van de oprichting van de Amsterdamsche Liquidatiekas in 1888.

Bij oprichting in 1888 gaf de Amsterdamsche Liquidatiekas tweeduizend aandelen uit van vijfhonderd gulden, samen goed voor een startkapitaal van één miljoen gulden.
De oorsprong van clearing
In 1888 openen in Amsterdam en Rotterdam termijnmarkten voor koffie. Volgens goed gebruik in de goederentermijnhandel wordt in beide steden ook meteen een liquidatiekas opgericht. Deze liquidatiekassen zorgen voor een efficiënte en betrouwbare afwikkeling van transacties, in vakkringen beter bekend als clearing. De liquidatiekassen nemen daarbij ook het risico op zich dat een tegenpartij niet betaalt of levert. De praktijk van clearing en het afdekken van het tegenpartijrisico wordt in de loop van de twintigste eeuw overgenomen door de Amsterdamse effectenbeurs en optiebeurs, die daarvoor hun eigen dochterondernemingen oprichten.
In 1959 gaan de liquidatiekassen in Amsterdam en Rotterdam samen in een landelijke organisatie, NLK KAS, die op haar beurt rond de eeuwwisseling nog enige tijd onderdeel uitmaakt van beursorganisatie Euronext. Inmiddels maakt de clearing onderdeel uit van een zelfstandig clearinghuis LCH Clearnet. Het belang van clearing voor de beurshandel is groot en het afdekken van het tegenpartijrisico is zelfs iets waarin het zich onderscheidt van handel die buiten de beurs om plaatsvindt. Niet voor niets speelt bij recente internationale beurzenfusies telkens de discussie of een clearingorganisatie zelfstandig moet zijn of juist deel hoort uit te maken van het beursbedrijf.