11 september 2019

Internetonderneming Prosus naar Amsterdamse beurs

Het Zuid-Afrikaanse media- en technologiebedrijf Naspers splitst zijn internationale onlineactiviteiten af en brengt die onder de naam Prosus naar de Amsterdamse beurs. Er worden geen nieuwe aandelen uitgegeven. De beursgang komt er op neer dat een deel van de Naspers-aandelen (die in Johannesburg genoteerd staan) onder een nieuwe naam worden overgezet naar de Amsterdamse beurs.

Naast het zelf uitbaten van internetbedrijven is Prosus wereldwijd ook actief als investeerder in internetondernemingen. Daarbij richt Prosus zich vooral op opkomende landen als India en China. Het meest waardevolle bezit van Prosus is een deelneming in Tencent, één van de grootste internetbedrijven van China.

De afsplitsing en de afzonderlijke beursgang van Prosus in Amsterdam is een poging om tot een hogere waardering van de internetactiviteiten te komen. En dat lukt, de waardestijging – ten opzichte van Johannesburg – is op de eerste handelsdag enorm en maakt van Prosus meteen één van de grootste beursfondsen op de Amsterdamse beurs.

Media- en technologiebedrijf Naspers gaat onder naam Prosus naar de beurs