12 augustus 2022

Een stil beursdebuut op Beursplein 5

In betrekkelijke stilte verwelkomt de Amsterdamse beurs vandaag een groot nieuw beursfonds: Exor. Een van oorsprong Italiaanse investeringsmaatschappij achter het Fiat-concern van oprichtersfamilie Agnelli. Zij maakt de opmerkelijke overstap van de beurs in Milaan, naar die in Amsterdam. Een stap die mogelijk zal zijn ingegeven doordat de beurs van Milaan recent is toegetreden tot het beursconcern Euronext.

Exor heeft 75.000 medewerkers, beheert 30 miljard euro en is grootaandeelhouder van voetbalclub Juventus en autoconcerns als Fiat en Ferrari. De officiële reden voor de verhuizing naar Beursplein 5 is om de beursnotering en het hoofdkantoor – dat sinds 2016 op de Amsterdamse Zuidas zit – onder dezelfde jurisdictie te brengen. Verwachting is daarnaast dat er in Amsterdam met zijn internationale investeerders meer handel in het aandeel kan worden opgewekt.

Insiders weten dat er ook fiscale redenen en voordelen op het gebied van vennootschapsrecht een rol hebben gespeeld bij de verhuizing. Zo is er in Nederland meer ruimte voor de familie Agnelli om een controlerend belang in het concern te houden. Reden waarom de VEB, de koepel van particuliere beleggers, oordeelt dat Exor eigenlijk ‘niet thuishoort op de beurs’. En wat betreft het fiscale voordeel van de verhuizing naar Amsterdam: het lijkt veelzeggend dat Exor, dat los van het hoofdkantoor en de beursnotering geen link heeft met Nederland, in 2016 na de nodige commotie in moederland Italië een bedrag van 750 miljoen euro over had en overmaakte aan de Italiaanse belastingdienst om de verhuizing naar Amsterdam mogelijk te maken. Gezien de aard en omvang van het nieuwe fonds is de verwachting dat Exor binnen afzienbare tijd zal toetreden tot de AEX-index.

Update: Per 20-03-2023 is Exor inderdaad opgenomen in de AEX-index.