29 mei 2020

Douwe Egberts voor derde keer naar beurs

Douwe Egberts, inmiddels onderdeel van het Amerikaans-Duits-Nederlandse fusiebedrijf JDE Peet’s, maakt voor de tweede keer haar rentree op de Amsterdamse beurs. In 1982 maakte het koffiebedrijf haar debuut op Beursplein 5. Omdat het toenmalige Amerikaanse moederbedrijf – het latere Sara Lee – kort daarna besloot het bedrijf weer van de beurs te halen duurde de eerste kennismaking met de beurs slechts tot 1984. 

Als onderdeel van het Amerikaanse voedingsconcern verkeerde de koffie-en theeproducent uit het Friese Joure daarna lange tijd in betrekkelijke anonimiteit. De vreugde was dan ook groot toen Sara Lee in 2012 besloot om Douwe Egberts na afsplitsing en onder een nieuwe naam – DE Master Blenders 1753 – weer als zelfstandig bedrijf naar de beurs te brengen. Zelfs premier Rutte maakte zich sterk voor de terugkeer van onze ‘nationale koffietrots’ en was op 12 juni 2012 persoonlijk aanwezig bij de beursintroductie.

Maar ook de tweede notering was van korte duur. In 2013 haalde JAB, een investeringsvehikel van de steenrijke Duitse familie Reimann, het koffiebedrijf tot verrassing van velen en ook onder de nodige verontwaardiging al weer van de beurs. Er rees twijfel over de bedoelingen van de beursgang en in sommige kringen klonk zelfs het verwijt dat het koffiebedrijf alleen met het oog op financieel gewin van enkele direct betrokkenen kortstondig naar de beurs was gebracht. Anderen ontkenden dat en gaven aan dat het vroegtijdige vertrek van de beurs zich geheel onverwacht aandiende omdat de overname door JAB simpelweg een niet te missen zakelijke kans bood.

Na een samenvoeging met het Duitse Jacobs en het Californische Peet’s brengt hetzelfde JAB Douwe Egberts vandaag als onderdeel van JDE Peet’s opnieuw naar de Amsterdamse beurs. Naast uitgifte van ruim 20 miljoen nieuwe aandelen brengen zittende aandeelhouders ongeveer 50 miljoen bestaande aandelen naar de markt. De rentree op de beurs – die alleen openstond voor institutionele beleggers – blijkt een succes en is op de eerste beursdag goed voor een totale beurswaarde van circa € 15, 5 miljard. Daarmee is het de grootste beursgang in Europa in 2020. De tijd zal uitwijzen of dit derde verblijf op de Amsterdamse beurs een langer leven is beschoren. 

JDE-Peets, bekend als Douwe Egberts, voor derde keer naar de Amsterdamse beurs