26 april 2024

Beursgang superbelegger CVC

Alleen een blauwe vlag met in witte letters CVC hangt er vandaag aan de gevel van Beursplein 5. Na eerdere pogingen in mei 2022 en november 2023 maakt investeringsmaatschappij CVC Capital Partners deze dag in stilte haar debuut op de Amsterdamse beurs. Geheel in lijn met de gesloten bedrijfscultuur ziet het nieuwe beursfonds af van een persconferentie en de gebruikelijke gongceremonie. Toch is de introductie een succes. CVC haalt met de beursgang een bedrag van € 2,3 miljard op. Voor een klein deel gaat het daarbij om de uitgifte van nieuwe aandelen, terwijl het grootste deel aandelen betreft die enkele minderheidsaandeelhouders aanbieden. Particuliere beleggers kunnen niet deelnemen, de verkoop staat alleen open voor institutionele investeerders. Na de beursgang blijkt CVC € 17 miljard waard te zijn.

Citicorp Ventures Capital (CVC), dat in 1993 zoals de naam nog altijd laat doorschemeren als afsplitsing is voortgekomen uit het Amerikaanse bankconcern Citicorp, verdient haar geld met het opkopen en doorverkopen van bedrijven. Ze opereert met circa 1150 medewerkers vanuit Londen en Jersey, maar is formeel gevestigd in Luxemburg. In het recente verleden deed het opkoopfonds goede zaken met onder andere de doorverkoop van de onderneming achter de Formule 1 en bekende Nederlandse bedrijven als Kwik-Fit, C1000, Beter Bed en VolkerWessels. Soms is er ook sprake van een miskleun, zoals in het geval van de overname van afvalreus Van Gansewinkel.

Sommige critici hebben grote moeite met private equity bedrijven. Ze voegen in hun ogen weinig waarde toe aan economie en maatschappij en zouden vooral gericht zijn op grote winsten van de partners. Ze noemen ze ‘sprinkhanen’, die bedrijven zouden leegroven van waardevolle elementen en volhangen met grote schulden alvorens ze met grote winst door te verkopen. Kanttekening hierbij is natuurlijk dat niet alle private equity fondsen over één kam te scheren zijn. Of CVC ook als een sprinkhaan te beschouwen valt is de vraag. Pensioenfondsen, verzekeraars en vermogende particulieren, die er veel geld in investeren, menen in ieder geval van niet en liften als klanten graag mee op het lucratieve verdienmodel van het private equity fonds. En niet zonder reden, de ervaring leert dat investeerders bij CVC gemiddeld drie keer hun inleg terugverdienen.

Wie ook gelijk moge hebben in deze, opmerkelijk gegeven is hoe dan ook dat de Amsterdamse beurs met de beursgang van investeringsmaatschappij CVC in zekere zin zijn eigen concurrent lijkt te financieren. CVC heeft in zijn bestaan namelijk al meer dan twintig bedrijven van de beurs gehaald. Vraag is of dit de nieuwe werkelijkheid op de Nederlandse kapitaalmarkt zal zijn, aangezien kleinere fondsen steeds vaker de ‘rust’ van private equity boven de regeldruk van de publieke beurs verkiezen?