25 april 2022

BenevolentAI maakt beursdebuut na fusie met SPAC

De Britse medicijnontwikkelaar BenevolentAI maakt vandaag haar debuut op Beursplein 5. Dat doet ze na een fusie met het Luxemburgse Odyssey. Daarmee is Odyssey de vierde SPAC die er in slaagt een overnamekandidaat te vinden. En bovendien is het volgens plan een bedrijf uit de hoek van de technologie en de zorg. BenevolentAI ontwikkelt medicijnen door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie. Hoewel ze nog altijd verliesgevend is, ziet zij voor zichzelf een zonnige toekomst tegemoet.

De omstandigheden van de beursgang zijn lastig. Zo zijn er al een tijdje geen normale beursgangen en staat Cabka, dat ruim een maand geleden ook via een SPAC naar de Amsterdamse beurs ging, inmiddels 20 procent lager. En van de € 300 miljoen die Odyssey in 2021 nog ophaalde bij investeerders, is nog geen kwart over.

Uiteindelijk slaagt de beursgang dankzij een extra investering van de oprichters wel en haalt BenevolentAI toch nog €225 miljoen op. Duidelijk is echter dat de grote populariteit van beursgangen en SPACS van het afgelopen jaar, op zijn retour lijkt.