11 februari 2021

Amsterdam: vroege winnaar na Brexit

Amsterdam blijkt in de maand januari Londen overtroffen te hebben als Europa’s grootste handelscentrum voor aandelen. Per dag is er gemiddeld voor een bedrag van € 9,2 miljard aan aandelen verhandeld,  ruim vier keer zoveel als afgelopen december. Omgekeerd zakt Londen in diezelfde twee maanden terug van een gemiddeld dagvolume van € 14,6 miljard naar € 8,6 miljard.

Dat Amsterdam plots uitgroeit tot hoofdstad van de Europese aandelenhandel heeft alles te maken met de Brexit per eind 2020, waardoor Londense platforms (vooralsnog) niet in aandelen van bedrijven uit EU-landen mogen handelen. De keuze voor Amsterdam als alternatieve handelsplaats blijkt meerdere redenen te hebben. Niet alleen de ervaring als bakermat van de aandelenhandel en de digitale kracht van Nederland spelen daarbij een rol, maar zeker ook de sterke internationale oriëntatie en de goede beheersing van de Engelse taal.

Toch is de winst van Amsterdam betrekkelijk. Het zijn namelijk CBOE Europe en Turquoise, twee handelsplatforms die kort voor de Brexit  met een klein kantoor naar Amsterdam zijn uitgeweken, waar de uit Londen afkomstige handel vooral plaatsvindt. De Amsterdamse beurs zelf ziet de omzet slechts met enkele procenten toenemen. Bovendien is het nog maar de vraag of dit een permanente ontwikkeling is. Voorlopig erkennen de EU en het Verenigd Koninkrijk elkaars handelsregels en toezichthouders niet, maar mocht het daar alsnog van komen, dan is volgens kenners de kans groot dat de volumes net zo makkelijk weer terugstromen naar Londen.