1845

Mercurius: symbool van de beurshandel

Mercurius is de Romeinse god van de handel. In vele gedaanten symboliseert hij al eeuwenlang de beurshandel in Nederland. Reeds in de 17e eeuw prijkt er een Mercuriusbeeld op de voorgevel van de Beurs van Hendrick de Keyser in Amsterdam. En ook op en in de eerste gebouwen van de Beurs van Rotterdam komen we hem al tegen. Tegenwoordig treffen we hem nog steeds aan op de buitengevels en in de beursgebouwen van Amsterdam en Rotterdam. De boodschap is steeds dezelfde: dit is een gebouw waar handel plaatsvindt onder het toeziend oog van Mercurius.

Op de gevel van Beursplein 5 is Mercurius discreet aanwezig. Dit kan niet worden gezegd van de Vliegende Mercurius zoals die vanaf de galerij sinds jaar en dag waakt over de beursvloer. Zijn aanwezigheid blijft voor weinigen onopgemerkt. De figuur van de Vliegende Mercurius hoort bij de Amsterdamse beurshandel sinds 1845, toen Koning Willem II een eerste exemplaar schonk bij de opening van de Beurs van Zocher.

Het beeld is een replica van een beeld dat in 1563 is gemaakt door beeldhouwer Giambologna (1529-1608). Het origineel, dat nog steeds te zien is in Florence, was in zijn tijd heel vernieuwend vanwege de gedetailleerde spierontleding en balansuitvoering. Anders dan alle Mercuriusbeelden tot op dat moment is het beeld heel dynamisch. Mercurius lijkt ieder moment te kunnen wegvliegen. Voortgedreven door de wind uit de mond van Aeolus, de god van de wind, wijst hij daarbij de beurshandel de juiste weg: die van bewegen in evenwicht.